Szynka wołowa dojrzewająca Cecina - Warszawa

Wołowa szynka Cecina pochodzi z Hiszpanii. Podczas produkcji jest ona solona i odsalana, a następnie poddawana wypalaniu na dębowym drewnie. Po tym procesie umieszczana jest w piwnicy, aby nabrała wyrazistego aromatu. Obecnie szynka dojrzewająca Cecina nie jest dostępna wyłącznie na terenie Hiszpanii. Można ją kupić również w stolicy Polski.

Sprawdź ofertę sklepu
Szynka wołowa dojrzewająca Cecina - sklep

Szynka wołowa dojrzewająca Cecina jest dostępna w sklepach internetowych oraz stacjonarnych. Można ją znaleźć w ofertach firm specjalizujących się w sprzedaży produktów hiszpańskich. Dostępna jest m.in. na stronie: La Tienda Espanola. W tym sklepie kupisz również dodatki do tego produktu np. pieczywo hiszpańskie oraz wina.

Jaka jest cena szynki wołowej Cecino?

Szynkę wołową Cecino można kupić za ok. 200 zł/2 kg. Mimo, że nie należy ona do najtańszych wędlin, to ma swoich wielbicieli, którzy twierdzą, że jest ona warta swojej ceny. Krytycy kulinarni uważają, że wyróżnia się ona głębokim, intensywnym smakiem i aromatem, którego nie da się w żaden sposób podrobić.

Gdzie kupić szynkę wołową Cecino?

Jeszcze niedawno szynka dojrzewająca Cecino była dostępna wyłącznie na terenie Hiszpanii i posmakować mogli jej wyłącznie osoby odwiedzające ten kraj. Obecnie można ją kupić w wielu sklepach na terenie Polski. Znajduje się ona w ofercie firm sprowadzających wędliny z zagranicy. Jednym z najpopularniejszych sklepów, sprzedających wołową szynkę dojrzewającą Cecino jest La Tienda Espanola.

Jak przechowywać szynkę wołową Cecina?

Szynkę wołową Cecina należy przechowywać w zaciemnionym, chłodnym miejscu w temperaturze 10-18 stopni Celsjusza. Należy pamiętać, że obszar krojenia zawsze musi być zabezpieczony przed działaniem powietrza. W tym celu wykorzystuje się kawałki skóry i tłuszczu. Nie zaleca się przechowywania szynki Ceino w plastikowych pojemnikach lub foliowych torebkach, gdyż może ona stracić wyjątkowy aromat.

Szynka wołowa dojrzewająca Cecina - opinie

Niedawno kupiłam szynkę wołową dojrzewającą Cecino i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony jej smakiem. Cechuje się wyjątkową wyrazistością. Nigdy wcześniej nie jadłem podobnej wędliny. Mimo że nie jest najtańsza, to warto od czasu do czasu w nią zainwestować dla smaku. Świetnie sprawdza się w połączeniu z wytrawnym winem. Polecam gorąco!


Magda

Nie jadłem smaczniejszej szynki od Cecino! Pierwszy raz spróbowałem jej w Hiszpanii, jednak niedawno zatęskniłem za jej wyjątkowym smakiem i zdecydowałem się zamówić ją w jednym ze sklepów internetowych. Byłem zaskoczony, że ma ona taki sam aromat, jak produkt, który jadłem w Hiszpanii. Polecam ją wszystkim wielbicielom wędlin i kuchni iberyjskiej. Super smakuje z grzankami czosnkowymi i białym winem!


Bernard

Szynkę wołową Cecino pierwszy raz spróbowałem u znajomych i nie mogłem zapomnieć o jej wyjątkowym smaku i aromacie. Kolega podał mi stronę, na której ją kupił i szybko złożyłem zamówienie. Według mnie najlepiej smakuje sama, bez żadnych dodatków. Wtedy czuć jej głęboki aromat. Choć nie jest tania, to uważam, że za tak dobry produkt warto zapłacić te 200-300 zł. Polecam ją każdemu miłośnikowi kuchni hiszpańskiej! Według mnie to jedna z najlepszych wędlin.


Henryk